Senior måste köa tio år för hyresrätt i innerstad
Det är just nu privata företag som driver satsningar på nya seniorbostäder. ”Det behövs något extra för att locka den här kundgruppen från villan”, säger Anders Svensson som är marknadsanalytiker på Skanska. Samtidigt växer köerna till seniorhyresrätter.
Det är främst genom fler nya bostadsrättsföreningar som seniorbostäderna blir fler. Det är betydligt svårare att få kommunerna att bygga seniorhyresrätter som, trots behovet, byggs i färre antal än under 90- och 00-talen då konceptet började prövas lite mer brett i Sverige.
Äldreminister Åsa Regnér (S) reagerar på behovet av seniorboenden. Hennes förhoppning är att regeringens stimulanspaket på 300 miljoner kronor för 2017 ska få igång byggandet av bostäder för äldre.
– Seniorboenden har blivit en klass-, och jämställdhetsfråga, säger Åsa Regnér.
Med en befolkning som lever allt längre kommer behovet av bostäder för äldre att öka kraftigt de kommande åren. SvD:s artiklar om bristen på seniorboenden får äldreminister Åsa Regnér (S) att reagera:
“Det är en viktig och stor fråga, både nu och i framtiden. En femtedel av alla äldreboenden har försvunnit de senaste tio åren, det är allvarligt”
Över 100 kommuner har rapporterat att det råder brist på boenden för äldre. Åsa Regnér säger att det ett kommunalt ansvar samtidigt som hon är medveten om det kostar mycket pengar att bygga den typen av bostäder. Regeringen tog därför i budgeten beslut om ett stimulanspaket på 300 miljoner kronor under 2017 för att få just kommuner, tillsammans med byggbolag, att bygga fler både äldre- och seniorboenden.
Ett ytterligare problem är att det råder brist på personal inom både hemtjänst, och på äldreboenden.
– Vi har också satsat två miljarder kronor till kommunerna för att de ska kunna anställa fler och därigenom säkra kvaliteten, säger Åsa Regnér.
Det finns i dag flera olika typer av bostäder för äldre. Seniorboenden har ingen enhetlig definition men är ofta tillgängliga bostäder med gemensamhetsutrymmen. Dessa finns både som hyres-, och bostadsrätter och kan vara för alla över en viss ålder. Äldreboenden, däremot, är bostäder för de som har behov av särskild vård.
De som har råd kan köpa en seniorbostad som passar medan de med lägre pension ofta blir kvar hemma.
– Bostäder för äldre har blivit en klass-, och jämställdhetsfråga. Vi har kvarboendeprincipen för att de som vill bo kvar hemma ska kunna göra det. Men för de som inte vill det blir det egna hemmet ofta ett form av fängelse, vilket skapar stort lidande och dessutom oro hos anhöriga, säger Åsa Regnér. Äldreministern påtalar att det är en utmaning att bygga för att de med lägst pension ska ha råd med hyran.
– Jag har också satt igång ett arbete med att ta fram nya förslag på boendeformer för äldre, säger Åsa Regnér.