Den svenska befolkningspyramiden är stukad – för få unga i botten och för många gamla i toppen. Politiker och utredare anser att vi måste jobba tills vi blir 70 år minst. Orkar vi det? Hur kan arbetsmarknaden förändras så att äldres kompetens tas tillvara för den som vill fortsätta arbeta? Dagens pensionärer är generellt sett friskare och rikare än tidigare generationer. Men det gäller inte alla. Och vem är jag när jag inte längre är mitt yrke? Hur hantera identitetskris och den nya friheten?
I programserien Pyramiden i P1 porträtteras nyblivna pensionärer som väljer att göra helt nya saker när det vanliga jobbet är över. Lyssna på avsnittet om att bo vid 60+
I takt med att allt fler människor lever längre och friskare liv förändras behoven. Framtidens pensionärer kommer med största sannolikhet att ha andra förväntningar än tidigare generationer när det gäller boendet.
Människor väljer att lämna sina gamla bostäder av olika anledningar. Det kan vara på grund av ekonomi, nya relationer eller av hälsoskäl.
Regeringen beslutade i höstas att ge 300 miljoner i statligt stöd till kommunerna för att stimulera byggen av äldre – och gemensamhetsboenden, men hur går det med utbyggnaden av boenden för äldre?