Årets viktigaste hĂ€ndelser
i seniorernas tjÀnst

2022

2022-11-16, kl 8.00-9.30
Seminarium – Liljewall arkitekter, Skomakaregatan 6, Malmö

VĂ„rd- och omsorgsboende ihop med förskola – Hur bra Ă€r det?

Kan vi skapa hÀlsa, meningsfullhet och lÀrande över generationer?

NÀr: Onsdagen den 16 november kl 8.00-9.30, frukost serveras frÄn kl 7.30.

Var: Liljewall arkitekter, Skomakaregatan 6, Malmö

AnmÀlan: AnmÀl dig via e-mail till: soren.runsteen@seniorvarlden.com

Hösten 2020 gick TV-serien ”FyraĂ„ringarna pĂ„ Ă€ldreboendet” dĂ€r en liten grupp fyraĂ„ringar frĂ„n en förskola gjorde regelbundna besök pĂ„ en avdelning i Ă€ldreboendet. Kunnig personal och pedagoger ledde de yngre och Ă€ldre i olika aktiviteter. Gemenskap uppstod över generationerna genom personliga möten, lekar och gemensamma mĂ„ltider.

I expertpanelen som följde experimentet fanns bl.a. professor och överlÀkare Ingmar Skoog. Han kunde konstatera att de flesta Àldre var vÀldigt dÄliga bÄde fysiskt och psykiskt samt besvÀrades av demens innan experimentet. Efter bara 6 veckor kunde han konstatera hÀpnadsvÀckande positiva resultat med demenssymtom som helt försvunnit, kraftigt förbÀttrade kognitiva förmÄgor, större rörlighet och större muskelstyrka och mindre behov av hjÀlp frÄn personalen. Framför allt förbÀttrades den psykiska hÀlsan nÀr livskvaliteten, livslusten och glÀdjen ÄtervÀnde i de Àldres liv.

Behov av nya Àldreboenden i Sverige ökar kraftigt och kommer att göra sÄ lÄngt in pÄ 20-talet. Samtidigt som det byggs för fullt slÄr mÄnga larm om ökande ensamhet bland Àldre. Enligt Socialstyrelsens lÀgesrapport (2020) Àr ensamheten större bland Àldre som bor pÄ sÀrskilt boende jÀmfört med de som bor hemma. Historiskt sett har de Àldre haft mycket kontakt med de yngre, och möten mellan generationerna har varit en sjÀlvklar del av livet. Delade resurser i form av utrymme, tid och kunskap har varit en motivation och nödvÀndighet.

Vad vinner samhÀllet, verksamheten och individen pÄ att vissa funktioner byggs ihop? Kan arkitektur förebygga ofrivillig ensamhet bland Àldre samtidigt som bygg- och driftkostnader hÄlls nere? Vad kan vi ta för lÀrdomar av TV-programmet? Finns det projekt pÄ gÄng som sammanför Àldre och yngre? Vad sÀger forskningen? Finns det nÄgra hinder?

 Kom och Àt frukost med SeniorVÀrlden och samtala med oss om dessa frÄgor.

 Medverkande: 

Otto Eriksson, arkitekt, Liljewall arkitekter och Jonas Hermansson arkitekt, Liljewall arkitekter

Maude Karlström, arkitekt, White arkitekter

Jennifer Jennerhed, projektutvecklare Hemsö

Melinda Magnusson, Enhetschef omsorgsboende NordstjÀrnan i UmeÄ

Sören Runsteen, v. ordf. SeniorVÀrlden

2022-10-18, kl 8.00-9.30
Seminarium i World Trade Center Restaurang

FÄr Àldre plats i den tidiga stadsplaneringen?

Vikten av att beakta ett seniort perspektiv tidigt i stadsplaneringen – erfarenheter och lĂ€rdomar frĂ„n branschen.

NÀr: Tisdagen den 18 oktober kl 8.00-9.30, frukost serveras frÄn kl 7.30.

Var: World Trade Center Restaurang, entré Kungsbron 1, Stockholm

AnmÀlan: AnmÀl dig via e-mail till: soren.runsteen@seniorvarlden.com

Allt fler 80+ i befolkningen
Under 2020-talet kommer de stora barnkullarna frÄn 1940-talet att bli över 80 Är gamla. Det innebÀr att de kommer in i en Älder dÄ större behov av vÄrd och omsorg ofta intrÀder. Det stÀller i sin tur sÀrskilda krav pÄ bostadsbestÄndet och efterfrÄgan pÄ nya bostÀder med sÀrskild inriktning pÄ Àldre, kan komma att öka pÄ mÄnga hÄll.

MedellivslÀngden har ökat pÄtagligt och dÀrmed andelen Àldre personer i befolkningen. Var femte invÄnare i Sverige Àr 65 Är eller Àldre. Andelen varierar dock kraftigt mellan olika kommuner. Det finns kommuner dÀr över 30 procent av invÄnarna Àr över 65 Är.
Totalt sett förvÀntas Sveriges befolkning öka med cirka 775 000 personer 2019-2030. Av den ökningen förvÀntas över 40 procent ligga pÄ Äldrarna över 65 Är och mer Àn en tredjedel pÄ Äldersgruppen över 80 Är.

För att kunna möta bostadsefterfrÄgan frÄn en Äldrande befolkning behöver man frÄn samhÀllets sida ha ett gott grepp om hur det nuvarande bostadsbestÄndet ser ut i olika delar av kommunen och hur de Àldre invÄnarna bor idag.

Vad hÀnder med de bostÀder som planeras för framtiden?
Med exempel frÄn verkligheten kan vi visa pÄ vikten av att tidigt utreda de Àldres behov i stadsplaneringen för att underlÀtta ett lÄngt kvarboende med hög livskvalitet. Vi reflekterar över utformning, gestaltning, upphandling och drift och tar lÀrdom frÄn genomförda projekt.

‱ Hur har man gĂ„tt till vĂ€ga för att försöka beakta Ă€ldres plats i stadsplanering sĂ„ vĂ€l som i enskilda bostadsprojekt?
‱ Vad kan vi göra med enkla medel?
‱ Hur kan vi öka samverka mellan bostadsutvecklare, organisationer och myndigheter?
‱ Hur kan vi genom god planering minska investering och driftkostnader?
‱ Finns det hinder i detaljplaner som begrĂ€nsar möjligheter att skapa boende för Ă€ldre?
‱ Vad kan vi lĂ€ra av WHOs satsning pĂ„ ”Age friendly cities”?

Medverkande: 

Michael Larsson, VD Archus Development

Mari Johansson, Arkitekt SAR/MSA, Archus Arkitektur

Anders Berglind, AffÀrsutvecklare, WÀstbygg AB

Fredrik von Platen, sakkunnig bostadsfrÄgor, SPF Seniorerna

Sören Runsteen, v.ordf och moderator, SeniorVÀrlden

2022-07-06, Seminarium i Almedalen, 10:45 – 11:45

StĂ€ng 350 Ă€ldreboenden nu – effekteten av en likvĂ€rdig Ă€ldreomsorg?

Sveriges behov av nya Àldreboenden Àr stort. Dessutom har vi mÄnga befintliga anlÀggningar som byggdes pÄ 60-, 70- och 80 talet som inte hÄller dagens krav. Hur skall vi klara att möta bÄde renoveringsbehov och nyproduktion om privata aktörer som stÄr för 40% av nyproduktionen motas bort?

Utökad information om evenemanget

Finansdepartementet har berÀknat att de skulle behövas 560 nya Àldreboenden till 2026. Med nuvarande byggtakt kommer det fattas 289 Àldreboende Är 2026 (Timbro), fortsÀtter vi samma byggtakt och befolkningsutveckling kommer det fattas 418 Àldreboenden om 8 Är. Om ett privatiseringsstopp införs kommer vi att ha brist pÄ 618 Àldreboenden. MÄnga av vÄra Àldreboenden har brister och skulle behöva renoveras upp till en modern standard eller kanske rivas. IVO sÀtter krav pÄ privata aktörer medan de kommunala inte omfattas av tillstÄndsplikten. Om kommuner hade samma krav pÄ sig som de privata skulle 350 Àldreboenden behöva stÀngas (Selhall). I en snedvriden konkurrens sÄ Àr de Àldre förlorarna. Kommuner kan fortsÀtta driva icke ÀndamÄlsenliga Àldreboenden medan de privata fÄr stÀnga, eller Ätertas i kommunal drift. Hur kan det offentliga istÀllet för att lÀgga hinder för de privata, samverka för att möta det stora behovet vi stÄr inför? Vad krÀvs för att fÄ fler privata aktörer?

För mer information skicka ett mail till: soren.runsteen@seniorvarlden.com

2022-07-06, Seminarium i Almedalen, 09.30-10.30

Hur skapar vi vÀrldens bÀsta boende för seniorer?

Den kraftigt andelen ökande Àldre i samhÀllet skapar stora utmaningar. 300.000 mÀnniskor i Sverige berÀknas vara socialt isolerade, varav de flesta Àr Àldre. Kan vi skapa bra seniorboenden som bryter ensamheten, skapar meningsfullhet i tillvaron, bÀttre hÀlsa och ett lÀngre liv?

Utökad information om evenemanget

SeniorVĂ€rlden ideell förening Ă€r ett branschnĂ€tverk för aktörer inom samhĂ€llsbyggnad, service och innovation pĂ„ temat Ă„ldrande och har nu samlat ett stort antal goda exempel pĂ„ seniorboenden och trygghetsboenden i en antologi. HĂ€r visas de goda exemplen pĂ„ bra bostĂ€der upp och speglas i ett antal artiklar frĂ„n olika forskare frĂ„n en mĂ€ngd lĂ€rosĂ€ten i Sverige och Norge. Ämnen som behandlas Ă€r bl.a. myter om Ă€ldre, arkitektur, fysisk infrastruktur, social hĂ„llbarhet, ofrivillig ensamhet, nutrition, hĂ€lsa och trĂ€ning, ekonomi m.m. Genom detta möte mellan forskning, politik och nĂ€ringsliv skapas en trippel helixansats för att pĂ„ sĂ„ vis belysa frĂ„gan och komma med rĂ„d och tips hur validerad kunskap om Ă„ldrande processen kan omsĂ€ttas i byggnation och organisation.

 

För mer information skicka ett mail till: soren.runsteen@seniorvarlden.com

2022-07-06, Seminarium i Almedalen, 13.30-14.30

Hur kan ett branschnÀtverk för fastighetsutvecklare skapa social hÄllbarhet i Àldrebranschen?

Beskrivning av samhÀllsfrÄgan

Kan aktörer som bygger bostÀder för seniorer och Àldre lÀra av varandra och bjuda pÄ kunskap för att branschen skall kunna skapa social hÄllbarhet pÄ riktigt? Hur kopplar vi all kunskap frÄn akademin in i vÄra byggprojekt? Hur fÄngar vi upp goda exempel frÄn andra lÀnder? Dags att samla branschen!

Utökad information om evenemanget

Sverige har stora utmaningar nÀr det gÀller bostÀder för en seniormÄlgrupp. Seniorer behöver sÀlja sina villor tidigare för att fÄ igÄng flyttkedjor och dessa efterfrÄgar bostÀder med höga mervÀrden. Inget kan konkurrera prismÀssigt med att bo kvar i villan/radhuset. Vi behöver visa att utbudet av bra seniorbostÀder Àr brett och att det finns mÄnga olika koncept att vÀlja pÄ. Kommuner behöver prioritera att tilldela mark för att möjliggöra detta. Tillsammans kan vi fÄ bÄde utbud och efterfrÄgan att öka vilket gör nytt bÄde för kommuner och seniorerna. NÀr det gÀller Àldreboenden sÄ har Sverige mÄnga undermÄliga bostÀder och dessutom ett vÀxer behovet av nya Àldreboenden i rekordfart. HÀr behövs mÄnga aktörer för att möta det stora behovet. Det behövs bÄde krafttag frÄn akademin

För mer information skicka ett mail till: soren.runsteen@seniorvarlden.com

2022-08-24, HÀrryda kommun

Studiebesök och seminarium BonTop i Mölnlycke Centrum

Mer Ă€n att bara bo – ett 55+ koncept för framtiden?

Bo Aktivts seniorboenden Àr nya koncept som Àr pÄ vÀg in pÄ den svenska marknaden. Projektet i Mölnlycke centrum i HÀrryda kommun bestÄr av 87 seniorlÀgenheter, 1-3 rok, 41-99 kvm och erbjuder möjligheter till aktiviteter, gemenskap och en boendeform med höga mervÀrden. Boendekoncepten bygger enligt utvecklaren pÄ de behov, förutsÀttningar, drömmar och önskningar som den moderna mÀnniskan har. Visionen för företaget Àr att skapa Sveriges mest unika boenden för 55+ med en boendeupplevelse utöver det vanliga. Den lÄngsiktiga mÄlsÀttningen Àr att utveckla koncepten till nÄgra av Sveriges ledande seniorboenden och etablera dessa runt om i landet

 

LÀgenheterna byggs kring en stor uppvÀrmd vintertrÀdgÄrd med palmer, olivtrÀd och andra vÀxter frÄn medelhavet och trÀdgÄrden erbjuder seniorerna stora möjligheter till samvaro. HÀr finns ett flertal sittgrupper dÀr man Äret runt kan trÀffas och umgÄs med sina grannar nÀr man sjÀlv vill. Man skapar en naturlig mötesplats som möjliggör ett mer socialt och aktivt liv Àn vad som ofta annars Àr möjligt. I anlÀggningen finns det en stor fest-/klubblokal, fullt utrustat med kök och modern IT teknik, dÀr allehanda aktiviteter kan ske.

 I projektets wellnesscenter ges möjlighet till aktivitet och trÀning samt tillgÄng till anlÀggningens swimmingpool. I gatuplan finns en stor livsmedelsbutik och andra kommersiella lokaler.

Exklusiv visning, seminarium pÄ temat social hÄllbarhet och avslutande mingellunch

SeniorVĂ€rlden inbjuder till en exklusiv visning av projektet innan inflyttning sker. Efter visningen sĂ„ samtalar en panel kring projektet och dess inverkan pĂ„ seniorers förutsĂ€ttningar för livskvalitet. Är denna typ av projekt vad som krĂ€vs för att locka ut seniorerna ur sina villor? Kan ett aktivt liv verkligen bidra till ett lĂ„ngt och friskt liv? Hur skapar man social hĂ„llbarhet pĂ„ riktigt?

Panelsamtalet avslutas med enklare mingel lunch

AnmÀlan:

Senast 2022-08-10 via e-mail till:  soren.runsteen@seniorvarlden.com

2022-08-30, Seminarium i Stockholm

Klimatneutrala Ă€ldreboenden – viktigt för vem?

Idag stÄr bygg- och fastighetsbranschen för nÀrmare 40 procent av de globala koldioxidutslÀppen.  Den ohÄllbara utslÀppstakten gÄr dock att pÄverka, om branschen tÀnker i nya banor.

Äldreboendet Sköndalsvillan i Tyresö utanför Stockholm Ă€r Sveriges första NollCO2-certifierade Ă€ldreboende och ett pilotprojekt tillsammans med Sweden Green Building Council (SGBC). Att NollCO2-certifiera en byggnad krĂ€ver att hela byggnadens livscykels klimatpĂ„verkan redovisas och balanseras med klimatĂ„tgĂ€rder till nettonoll klimatpĂ„verkan.

Sköndalsvillan visar att ett modernt och funktionellt Ă€ldreboende kan byggas med minskad klimatpĂ„verkan. Är detta ”bara” viktigt för klimatet? Dagens pensionĂ€rer liksom kommande generationer har hög kunskap och medvetenhet om den ohĂ„llbara belastningen pĂ„ vĂ„r planet.

Kan Àldreboenden som Sköndalsvillan Àven vara en konkurrensfaktor bÄde som arbetsplats samt boende? Hur utvecklas och byggs ett NollCO2-Àldreboende? Finns det hinder för att uppföra NollCO2-byggnader? Vad kan vi tillsammans göra för att överbrygga dessa? Hur ser trenderna ut inom klimatneutralt byggande?

VÀlkommen att delta i Hemsös seminarium 30 augusti!

Deltagare:

  • Pia Stoll, PhD samt senior expert NollCO2, Sweden Green Building Council
  • Anna Sundbaum, miljöspecialist, Hemsö
  • Harald Gamrell, arkitekt för Sköndalsvillan, Liljewall arkitekter
  • Sören Runsteen, vice ordförande, SeniorvĂ€rlden

NĂ€r:

Tisdagen den 30 augusti kl. 8.00 – 9.00. Frukost serveras frĂ„n kl. 7.30.

Var:

Hos Liljewall arkitekter, Krukmakargatan 21, Stockholm

AnmÀlan:

Senast 2022-08-25 via e-mail till:  soren.runsteen@seniorvarlden.com

2022-05-03, Frukostseminarium i Stockholm

StÀng 350 Àldreboenden nu!

StÀng 350 Àldreboenden nu! Det mycket uppmÀrksammade seminariet i november har föranlett att vi nu vÀljer att fördjupa oss i frÄgan tillsammans med en diger panel av experter.

  • Dan T. Sehlberg, grundare och VD Sehlhall
  • Barbro Westerholm, lĂ€kare, forskare och politiker med lĂ„ng karriĂ€r inom svensk förvaltning
  • Ewa Samuelsson, Styrelseordförande i Blomsterfonden och svenskt demenscentrum, tidigare Ă€ldreborgarrĂ„d
  • Annica Portland, LĂ€kare, Politiker, Kalmar kommun
  • Maria Appelskog, Förvaltningschef, vĂ„rd och omsorgsförvaltningen, Ronneby kommun
  • Jens Fischer, Kommunstyrelsens ordförande, Hagfors kommun
  • Börje Bjelke. Ordförande SeniorVĂ€rlden, lĂ€kare
  • Moderator: Sören Runsteen, v Ordförande SeniorVĂ€rlden

NÀr: 3 maj klockan 8.00-9.45 (frukost frÄn 7.30)

Var: Liljewall arkitekter, Krukmakargatan 21, Stockholm

AnmÀl dig genom att skicka ett mail till: soren.runsteen@seniorvarlden.com

2022-03-29, Halvdagsseminarium 28/4, Global Intergenerational week 21 april – 1 maj 2022

Funkar Àldreboende och förskola ihop? SÄ skapar vi hÀlsa, mening och lÀrande över generationer!

Hösten 2020 gick TV-serien ”FyraĂ„ringarna pĂ„ Ă€ldreboendet” dĂ€r en liten grupp fyraĂ„ringar frĂ„n en förskola gjorde regelbundna besök pĂ„ en avdelning i Ă€ldreboendet. Kunnig personal och pedagoger ledde de yngre och Ă€ldre i olika aktiviteter. Gemenskap uppstod över generationerna genom personliga möten, lekar och gemensamma mĂ„ltider.

Vill du lÀra dig mer om generationsöverskridande arbete, Intergenerational Practice and Learning, goda exempel pÄ projekt, forskning, aktiviteter och arbetsmetoder som frÀmjar större förstÄelse och respekt mellan generationer? Vad gör man i andra lÀnder? Hur kan vi ta lÀrdom om den kunskap som finns och omsÀtta den i praktisk handling?

AnmÀl dig genom att skicka ett mail till: soren.runsteen@seniorvarlden.com 

2022-01-11, Studenter frÄn Chalmers

Presenterar förslag pÄ innovativa boendemiljöer

Under hösten har tio grupper med studenter frÄn 7 olika nationaliteter haft som uppgift att ta fram förslag till sÀrskilt boende pÄ temat demensby i KÀrra centrum, Göteborg. Göteborgs stad har varit fiktiv kund och tomten, som Àr bebyggt med ett sjukhem, ingÄr i ett stadsutvecklingsomrÄde i nÀra anslutning till KÀrra Centrum. Projekten belyser hur man pÄ olika sÀtt kan skapa innovativa boendemiljöer speciellt anpassade för personer med demenssjukdom och samtidigt tillskapa kvaliteter och funktioner som kan leda till interaktion med lokalsamhÀllet. Att skapa goda och smittsÀkra lösningar utifrÄn ett Post Covid-19 perspektiv har ocksÄ varit en viktig utgÄngspunkt.

Examinator: Morgan Andersson, LĂ€rare: Jens Axelsson och Susanne Clase.

2022-02, Vinnare av SeniorVÀrldens pris 2021 

Årets prestation inom Ă€ldrelivsbranschen 2021

Priset tilldela den person som gjort vÀrdefull insats pÄ temat Äldrandet utifrÄn perspektiven samhÀllsbyggnad, service, innovation och hÀlsa. Alla kan nominera kandidater som man anser gjort nÄgot vÀrdefullt och lovvÀrt inom omrÄdet. Prisets syfte Àr att lyfta fram ny kunskap, engagemang och innovation inom det tvÀrvetenskapliga ÀmnesomrÄdet kring Äldrandet.